fredag 16 oktober 2009

Bilbarnstol för barn med funktionshinder?

Honungspojkens hals rosslar ofta. Inte för att han är förkyld, utan för att det är så. Värst blir det när han sitter upprätt. För ett halvår sedan kunde han därför inte längre sitta i sitt babyskydd i bilen. Vi fick då tips om hur han skulle kunna åka någorlunda säkert ändå och sedan fick vi ett "nät" av en familj vars flicka inte längre behövde det.

När vi åker bil ligger Honungspojken snällt under sitt lilla nät och det har fungerat jättebra. Problemet är bara att det inte känns så trafiksäkert. Särskilt inte nu när han håller på att växa ur vårt arrangemang. För Honungspojken är en lång liten kille. Tio månader idag och åttio centimeter.

Så, nu är det dags att hitta en bra bilbarnstol. En som går att luta bakåt riktigt mycket och som ger bra stöd till hans mjuka kropp. Jag skulle gärna vilja få tips från er som har barn med funktionshinder:

Vilken bilbarnstol har ni?
För- och nackdelar?

Här kan man ladda ned en liten bok som heter Åka säkert - om trafiksäkerhet för barn med funktionshinder. (Finns också att beställa från RBU.)

22 kommentarer:

Skalmans mamma sa...

Åh, hoppas verkligen att någon har ett bra tips. Vi måste också köpa bilstol men har inte riktigt orkat ta tag i det ännu.
Vilken lång kille Hugo är. E är bara 76 men har stl 86 på kläder. Måste bero på att han är en liten tjockis ;-).
Kramar

Caroline sa...

Jag ska söka om stöd från Försäkringskassan för en ny bilbarnstol, för Kevin kan inte hålla huvudet uppe när man svänger eller bromsar. Jag har kikat ut en som jag tror heter Rabbit. Den sätter man i ett vanligt säte och den går sedan att luta så mycket som ditt säte går att luta. Om det räcker vet jag inte. Jag har plockat info om det, allt ligger i en påse där hemma i hallen i väntan på åtgärd. Jag kan återkomma mer med info om tillverkar och bilder och så om du vill. Hör av dig i så fall.
Stolen har i alla fall flera olika stöd, under fötter, utmed sidorna, ett stort bälte över bröst och axlar och vid sidan om huvudet.

Honungspojkens mamma sa...

Skalmans mamma: ;o) Jag kan tänka mig att vi är långt ifrån ensamma om att behöva råd från erfarna bilbarnstolsdjungeln!

Caroline: Tack! Den stolen ska jag absolut kolla upp! Jag har också pratat med Försäkringskassan, men sen blev det vilande...

erica sa...

Vilken fin och tänkvärd blogg du har.
Jag är själv en ung mamma på 24 år med två pojkar varav den yngsta är född med ett allvarligt medfött hjärtfel. Han var väldigt nära att dö ifrån oss, jag vet hur det känns när allt inte riktigt blir som man tänkt sig.'Idag är han frisk tack och lov, och livet fortsätter, men vi bär för alltid med oss en ödmjukhet inför livet och en stor förståelse.
Kram på er. Var tacksamma att honungspojken valde just er, han visste att han inte kunde få én bättre familj!

Anonym sa...

Hej! Du har en sån fin blogg om din gulliga pojke! Jag har ingen erfarenhet av bilstolar som är speciellt framtagna för barn som kanske inte passar i de vanliga stolarna, men vi har iaf en maxi cosi MOBI som går att luta rätt så mycket...den sitter lixom i en gunga. Önskar jag kunde tipsa mer! /Nina

Katinka på www.farmorsbloggen.se sa...

Hej Honungspojkens mamma! Har inga råd om bilbarnsstolar, men är säker på att du löser det också, precis som du löst alla andra små och stora problem med din lilla kille! Tack för att du vill dela med dig av din Honungspojke, och hoppas ni har en härlig helg framför er! Kram

BusNova sa...

Vi ska till en anpassningsfirma (som ska anpassa vår bil) där de ska ge förslag till speciella bilbarnstolar...

Fin blogg du har, en vacker liten honungspojke....

Kram

Jeez sa...

Vi har en gammal Britax som var godkänd från 6mån och går att luta jättemycket, så de ligger som i ett babyskydd. De har varianter på den nu också. Den hade vår son från 6 mån till han var 3½.

Om ni går med de vanliga stolarna så föreslår jag att prata med någon som säljer på tex Akta. De har ju koll på skillnader mellan märken oh vad som är nytt på marknaden.

Anonym sa...

Hej

Hittade denna sida där för- och nackdelar med de olika stolarna är listade. Här kan man hitta stolar som är handikappsanpassade. Det finns även en hänvisning till vilka handikapp en stol är anpassad. http://www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp?handikapp=desc

Min dotter som är 7 år har Microcephaly - liten hjärna. Hon har dock kunna använda "vanlig" bilbarnstol. När hon var mindre så hade vi Britax eftersom denna kunde vinklas och hade bra stöd för huvudet vilket var bra när hon somnade.

Jag skulle kunna skriva en bok om mitt liv med min fantastiska dotter som trots sitt funktionshinder har slagit alla experter med häpnad. Jag känner igen mig så mycket i det som ni skriver och många minnen kommer tillbaka till mig när jag läser era ord. Härom kvällen stortjöt jag när jag läste ert inlägg om att titta på gamla foton, foton som man tog innan "den-stora-vetskapen". Jag känner så väl igen känslan och tankarna...och allt kom över mig igen.

Jag kan bara säga att det blir lättare med tiden, men någonstans kommer det alltid att finnas ett vemod - en längtan till "om inte vore".

Styrkekramar från Millimeterns mamma

Camilla sa...

Hej på er!
Jag tycker det är helt otroligt dåligt att "annorlunda" barn så ofta glöms bort när det handlar om såna saker som bilstolar. Tror tillverkarna att om man inte talar om dem så finns de inte. Borde finnas mer annorlunda bilstolar också.
Ha det jätte bäst.
Kram camilla

Honungspojkens mamma sa...

Nina: Den stolen har jag hört någon fler som haft!

BusNova! Du får gärna återkomma hit med bra förslag du fått...

Jeez: Tack för tipset!

Millimeterns mamma: Tack för att du berättar om dig och din flicka... Och vilken jättebra länk till NTF, den har jag inte sett förut!


Fler erfarenheter av bilbarnstolar..?

Steph sa...

Hej!

Det finns en kille som heter Alex som jobbar på vägverket. Han är "specialist" på bilstolar för barn med funktionshinder. En mycket kunnig och kompetent kille så jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med honom. När ni träffar honom så tar han dessutom med sig en uppsjö av bilstolar som ni kan prova på plats.
Han heter Aleksandar Milatovic och höll bl a en föreläsning i "bilanpassning för barn med funktionshinder" på Ett bra liv-mässan i Stockholm.

Vi har träffat honom 3 ggr genom åren och han har alltid hittat bar lösningar åt oss.
Lycka till!!!

Honungspojkens mamma sa...

Steph: Tack, vad bra! Jag har hört hans namn, men ännu inte pratat med honom - det ska vi se till att göra snart. Och vad bra om man kan träffa honom och prova ut stolar också!

Steph sa...

Jag kan nog skaka fram hans telefonnummer om du vill?
Kram Steph

linda sa...

på familjeliv finns det en del bra trådar ang bilbarnstolar
hittade hit för någon dag sedan. så nu kikar jag in här varje dag... fin han epojken eran mvh linda

Honungspojkens mamma sa...

Steph: Tack det var snällt, men jag har det ;o)

Linda: Vad roligt att du hittat hit! Jag har kollat lite på familjeliv, men ska nog kolla lite till...

marie sa...

Hallå!
Hoppas ni har en skön helg!

Får man inte hjälp från hjälpmedelscentralen?? De brukar ju vara duktiga och kunna klura ut än det ena o andra?!??
kram på dej

LillaBarn sa...

Jag ville så gärna komma med en jättebra lösning, och satt och googlade halva natten. Vad dåligt utbud, det fanns knappt några. De var alla för större barn, eller barn som kan sitta upp med stöd. Hoppas ni hittar något som fungerar bra för lilla Honungspojken, det måste ju finnas. Håller tummarna för er, mer än så kunde/kan jag ju tyvärr inte hjälpa. Kram

Anonym sa...

Grattis på tiomånadersdagen, fast i efterskott! Stora killen...och vad lång han är, 80 cm!

Hoppas ni hittar en riktigt mysig bilbarnstol. Behöver ni får ni gärna låna vår kronan-liggvagndel tills ni hittar en stol, tror den är större (längre) än många andra. Suffletten funkar inte så bra men annars är den som ny :)

kram,
tant Hanna

Honungspojkens mamma sa...

Marie: Jo, jag tror det, men tips från andra föräldrar brukar alltid vara värdefullt.

LillaBarn: Tack! Det är googlandet som räknas ;o)

Hanna: Tack! Och kanske skulle vi kunna låna den, jag hör av mig i såfall!

KRAM

BusNova sa...

Ja det ska jag göra, återkomma:)

Lunzzan sa...

Hej!

Jag har precis börjat läsa din blogg, är i en liknande sits som ni med en liten gosse med trisomi 13. Dåliga framtidsutsikter, kramper osv...

Vi hade med problem med bilstol, kollade flera handikappanpassade men blev till slut en BeSafe iZiKid, där sitter Love jättebra. Har en kil under för lite extra lutning. Hoppas ni hittar nåt bra, Kram Madde