måndag 31 augusti 2009

Kräftor och svinI lördagskväll hade Honungspojken och jag en egen liten kräftskiva hemma. Egentligen skulle vi på kräftskiva hos några vänner, men eftersom ett av barnen hade varit sjukt så bestämde vi oss för att inte ta med Honungspojken dit.

Livet har liksom blivit så för oss nu, att vi måste ställa in möten med vänner då och då. För har man en liten Honungspojke så har man respekt för förkylningar. Då är minsta snuva skrämmande, eftersom det kan slå hårt mot hans lilla kropp.Och utanför dörren lurar den skräckinjagande Svininfluensan som vi vet så lite om. Jag antar att jag inte är ensam om att känna mig vilse bland informationsflöde och informationsbrist. Hur man än läser på så är det väldigt mycket som är oklart, särskilt när det gäller vaccinet. Det enda vi vet med säkerhet är att Honungspojken tillhör riskgruppen.

Därför var det skönt när hans läkare berättade att de har en vaccinationsplan för sina riskbarn. Honungspojken tillsammans med många andra kommer att få vaccinet så fort som möjligt på mottagningen.

Hur tänker ni andra om Svininfluensa och vaccinering?

19 kommentarer:

snorkfröken sa...

Hej!
Jag har läst ikapp lite här på din blogg nu. När jag läser om Honungspojkens epilepsianfall så är det som att gå 16 år tillbaka i tiden, jag vet exakt hur du känner det. Vartenda ord och varje känsla är identisk.
Jag känner att jag kan bidra med nåt i alla fall. Min son har haft epilepsi sen han föddes och det känns fortfarande lika oroligt än idag när han krampar och jag måste ringa ambulans osv.
Men, om min son kunde få rätt vård och medicinering för sexton år sen så kan ni få det nu.
Det finns hjälp. Det finns BRA mediciner.
Skriv gärna till mig om du vill ha råd och stöd om epilepsi, det är åt jag har blivit expert på med tiden.
Kram/Helene

Zebbes mamma sa...

Hej

Förstår att ni är rädda, för en liten pojke så kan en liten snorbuse ställa till med väldigt jobbiga saker. Hoppas ni fick en trevlig kväll ändå.

När det gäller influensan, så tänker jag vaccinera Zebbe. Det man vet idag om Zebbes sjukdom så är det stor risk att få lunginflammation mm. Sen det blir en vaccination, även för mej, gravid och astma. Hur det blir för övriga familjen vet jag inte ännu. Men jag tänker inte ta risken att någon i familjen blir så pass allvarligt sjuk och få ligga i respirator.. Stor risk med denna influensa. Tycker dock att informationen har varit bra. Man har hört om både allvarligt sjuka och inte värre än en jobbig förkylning.

Ha det gott.

Kram Mia

Jenny sa...

Ja, informationen kring svininfluensan har verkligen varit mer än lovligt spretig. I ena stunden pratas det om överdriven skrämselpropaganda och i nästa stund är det på riktigt, på allvar. Jag är gravid och har en son under två år (båda tillhör riskgrupperna).Antar att det kommer att bli vaccinering, men med all osäkerhet kring hur det påverkar gravida och små barn är det inget lätt beslut. Skönt att Honugspojken blir prioriterad, förstår ju er oro. Ps: Hoppas att ni fick en skön kräftskiva i lördags! Kram Jenny

Solen i mitt liv sa...

Jag är lika vilsen som du. Rädd för att solstrålen ska smittas men också tveksam till vaccinet.Biverkningar? Vår barnläkare sa till mig att själva influensan inte är värre i sig än de som kommit andra år, men att den är så enormt mycket mer smittsam och vi kan ju inte leva som eremiter resten av året :-) så det blir nog till att få en spruta allihopa.
kram

Honungspojkens mamma sa...

Snorkfröken: Vad skönt att höra att din son fått bra vård och mediciner. Jag skriver gärna till dig senare och ställer lite frågor...
Sen är jag helt säker på att det är som du säger att man ALDRIG vänjer sig vid att behöva ringa abulans åt sitt barn.

Zebbes mamma: Det låter klokt!

Jenny: Ja, just det att vissa beståndsdelar i vaccinet inte är riktigt testat än gör ju att det är lätt att känna sig lite orolig. Å andra sidan är ju inte sjukdomen - om den slår till fel -att leka med heller...

Solen i mitt liv: Nej, man kanske inte kan leva som eremit... Annars vore det ju en enkel lösning på det hela!

Spettan sa...

Hej på dig!

Är oxå orolig för svininfluensan. Vår läkare räknar Samuel till riskgruppen, men vet ännu inte om vaccinet får ges till barn under två år. Blir det ok, så kommer vi att bli kallade till vaccinering. Jag kommer oxå att vaccinera mig om jag får för jag är gravid (fostervattenn nästa vecka - puh håll alla tummar du har). Sen berättade en granne för mig att första vacc ju sker i slutet på sept och andra vacc i december, vilket tydligen medför att fullt skydd först uppnås framåt februari och då är troligtvis kulmen över. Om detta är sant eller inte vet jag inte, men ska ta upp det med vår läkare.

Honungspojkens mamma sa...

Spettan: Grattis! Å, vad roligt att du är gravid! Jag lovar att hålla alla mina tummar...
Jag har läst nånstans att man ger andra vaccinet efter 3-4 veckor (på sjukvårdsrådgivningen.se) men som sagt, mycket spretig information är det än så länge.

Kram till dig och den lille i magen.

Ulle sa...

Jag hittade din blogg idag har inte kunnat sluta läsa. Mina jobbarkompisar undrar väl varför jag sitter och gråter på jobbet men det gick inte att låta bli. Jag gråter för det sorliga i din sons öde men också för de underbara bilderna på ditt fantastiska barn. Hur det än är så är han ett mirakel och varje leende är en lycka! Mina tankar går till din familj ikväll.

Honungspojkens mamma sa...

Ulle: Tack för att du tagit dig tid och läst och tack för dina fina ord...

Kram

Elin - Ett hus till oss sa...

Så bra att han får vaccinet fort. Jag tycker också det är svårt att få någon ordning på alla information.

mammanonna sa...

Jag är livrädd! Lojsan går i skolan, jag jobbar på en skola, ochhennes bros går i skolan - det finns tusen risker att vi ska bli smittade! Lojsan får ju inte vaccinera sig, men det finns en plan med profylax om hin skulle bli utsatt för smitta eller bi smittad själv. Men i och med det här dödsfallet som gick så fort så måste vi i så fall åka in vid första lilla hosta! Hjälp!

Honungspojkens mamma sa...

Elin: Ja, det är bra! Men det är en djungel det här...

Mammanonna: Förstår att du är rädd. Men har man koll på tidiga tecken så finns ju bra behandling!

Kram

Linda sa...

Först av allt vill jag bara säga att jag ägnat de senaste timmarna till att läsa igenom bloggen. Jag har lett, reflekterat, fnissat med fina honungspojken och även torkat någon tår i ögonvrån. Jag hittade hit via en kommentar på Abbes pappas blogg, och är glad över det!
Angående svininfluensan så kommer jag att vaccinera mig. Jag är inte ett dugg orolig för att själv bli sjuk, men om tillräckligt många av oss vaccinerar sig så minskar vi risken för smitta hos dem som inte tål det så bra. Alltså - vaccination som en "solidarisk" handling! Så tänker i alla fall jag!

Madlar sa...

Gäller att ställa in sig på att njuta av det som blir. Kan man besöka kompisar, ok, men om man får stanna hemma så är det oxå ok. Det är nog bra att skydda lilla grynet från bacillusker, onödiga energitjuvar ;)

Kim P sa...

Mina tre ska absolut vaccineras och helst så fort som möjligt. Speciellt mellanbrodern är väldigt mottaglig för allt möjligt, så jag räknar iskallt med att han kommer att bli sjuk.

Skönt att höra att Honungspojken är prioriterad :-).

Honungspojkens mamma sa...

Linda: Tack, vad fint du skriver och vad roligt att du hittat hit. Låter klokt tänkt om vaccinering.

Madlar: ja, det blir nog mycket att njuta av att vara hemma och gosa istället ;o)

Kim P: Hoppas att vaccinet hinner först!

KRAM

Ninja Ister sa...

Jag tänker låta vaccinera mig, inte för att jag är i någon riskgrupp, men för att skydda de som inte kan eller får vaccineras. Jag vill ju inte smitta ner några människor!

Imsavimsa sa...

Vi ska på rekommendation av immunolog vaccinera Victor. Han hör till allt för många riskgrupper för att låta bli. Hur vi gör med resten av familjen vet jag inte.

Förut har vi andra i familjen vaccinerat oss mot vanlig influensa eftersom Victor inte annars får ta vaccin pga att han redan får gammaglobulin varje vecka. Men svininfluensan är så ny så det finns inget gammaglobulin ännu som innehåller antikroppar.

Honungspojkens mamma sa...

Ninja Ister: Låter klokt.

Imsavimsa: Förstår att det är lite speciellt för Victor, med tanke på gammaglobulinet. Men vad bra att ni fått en rekommendation av immunologen!

Kram