måndag 11 januari 2010

Uppsvälld som en ballong

Vi har haft ett riktigt skönt jullov med en nöjd och glad Honungspojke. Men som sagt, jullovet är över.

Vardagen kom med besked - idag har vi tillbringat hela dagen på akuten och jag är helt slut. Honungspojkens lilla mage har alltid varit ett kapitel för sig. För det mesta är den stor och uppsvälld som en ballong. Den är fylld med luft och förstoppad och vi ger honom magdroppar och magmedicin (movicol) varje dag. Vi trixar och fixar och masserar och rapar och vaggar.

Det senaste är att vi har provat mjölkproteinfri kost nu en vecka för att se om det skulle hjälpa. Det har gått sådär. Efter varje måltid de senaste dagarna har Honungspojken gråtit hysteriskt och varit helt otröstlig, så nånting är det som är riktigt på tok.

Det enda som hjälper är att sitta och guppa honom på stora gula bollen. Och vi guppar och guppar. Och guppar. Då blir han lugn. Tills vi slutar. Då tar det fart igen. Så då guppar lite till. Dag som natt. Till och med gula bollens största fiende - Honungspojkens pappa - har börjat uppskatta bollens roll i vårt liv.

Nu är iallafall magen undersökt. Läkarna hittade ingenting konstigt och proverna var okej. Bara ännu en i mängden av dagar på akuten.

Vi har också skippat den där specialkosten. Efter ett par lugna timmar ikväll tänkte vi att kanske nu då... Men inte. Alldeles nyss satte det igång med full kraft igen. Så nu har vi provat med klyx (ett lavemang) och vips fick han tillbaka sin lilla mjuka bebismage som jag nästan glömt fanns därunder. Nu återstår att se hur morgondagen blir, för nu har han slocknat och sover sött efter en kämpig dag.

Någon med kloka råd?


En i mängden av dagar på akuten

17 kommentarer:

Nattmia sa...

Stackars lille kille..
Tjejen jag jobbar med får klyx flera ggr i veckan och mår bra av det..
Vattenlavemang är ju ett alternativ, inget kul att ge men kan det hjälpa så..

Har ni provat glutenfritt med??

Kramar till er alla..

Mia

Anonym sa...

Hejsan honungspojken med familj!

Jag har följt er men aldrig lämnat ett spår!
Nu tänkte jag dock komma med en fundering ang. "maggen"
Jag har själv en "putteman" nu 15 år som även han skrek sig igenom sina första år. Läkare gav oss olika mediciner och funderade på om hans handikapp kunde vara orsaken till det onda. Vi tog allergitest som alla var negativa MEN på eget bevåg så plockade jag bort både mjölk- och gluten produkter, DET HJÄLPTE!
Det kanske ni redan provat, men som ett tips.

Många hälsningar från Anna-Lena och Putteman

LillaBarn sa...

Åh, vad jag önskar jag hade några bra råd... Mjölkfri kost har ni ju redan provat (Jag uteslöt all mjölk ur min kost när jag ammade Jade, för hon var förstoppad och hade diarré om vartannat som bebis. Men det visade ju sig sen att hon var svårt allergisk, så hon blev dålig av det genom bröstmjölken). Vi gav henne något som heter duphalac lactulose, som nästan är som sockervatten i sirapsform (och ger henne det ibland nu med när hon blir hård i magen.) Det är inget laxeringsmedel, men mjukar upp och gör att det blir lättare för dem att "gå på toaletten". Man kan ge det som långtidsbehandling utan att förstöra tarmen. Det måste väl finnas något liknande i Sverige. Massera magen motsols eller medsols, vilket det nu är (kommer inte ihåg...). Jag brukade lägga Jade på ryggen och "cykla" med benen, vilket brukade hjälpa mot luft i magen. Jade blev bättre i magen när jag började med fast föda med mycket grönsaker och frukt, och vatten. Blåbär och banan gick inte, då tog det tvärstopp i magen. Jag brukade koka katrinplommon i lite lite vatten (förvälla kanske det heter) och mosa tillsammans med lite av vattnet och ge till henne när hon var hård i magen. Fast allt det där vet ni nog redan, och har provat tusen gånger innan. Stackars lillen, helst skulle jag ju vilja säga att han skulle hålla sig ifrån honungsburkarna men det är nog inte de som spökar i det här fallet...

Emma sa...

Usch!
Inga kloka råd tyvärr, men en kram till honungspojken och hans föräldrar.

Evergirl sa...

Jag kan ingenting alls om småbarn, men jag har en katt som ofta är förstoppad och har magproblem. Till honom ger vi alltid laktulos och/eller parafinolja som finns att köpa på apoteket som helt enkelt "smörjer tarmarna". Parafinolja tror jag inte man använder till människor, men laktulos är tydligen något man ofta använder vid förstoppning.

Jag har verkligen ingen aning om det kan hjälpa även till en liten kille och jag har inte följt bloggen så länge så jag vet inte om det kanske är något ni provat, men jag tänkte att jag kan ju alltid tala om det...

Hoppas det löser sig, magproblem är aldrig roligt!

Anonym sa...

Kan det vara så att han är övekänslig mot magdropparna?
Eller så får han så mycket gaser i magen att det gör ont.
Låter jobbigt för honom och för er också såklart.

/Annelie

Frida sa...

Usch det är så jobbigt för de små liven att vara förstoppade. Min son Theodor brukar vara förstoppad ibland och de råd jag fått är: minska på pasta,mjölkprodukter och vitt bröd. Vi ska ge laktulos 5 ml och sen öka eller minska mängden med 0,5 ml beroende på effekten. (det är receptfritt på apoteket o finns i två smaker) Men jag rekommenderar trollmos, en klick varje morgon. Koka upp torkade plommon och blanda i lite linfrön, jag kan inga mängder utan du sätter i mängd efter eget tycke. De tips har jag. Hoppas det är något ni kan få nytta av :) Kramar till er / Frida

marie sa...

Vi här hemma kör vi med lactulos för neos mage. Utan den går det säkert en vecka utan att han bajsar sen kommer allt på en gång som stenbitar och han skriker i panik och börjar gråta av att jag inte kan göra något. Men lactulos kanske inte är tillräkligt för eran sötnos?
Har ni provat med mer vätska?

Sarah Denise sa...

Hi! Oh my goodness! Hugo's poor little belly. I can totally relate to his condition. Ryan started with this SAME condition on Dec 21, 2009. We went to the ER on the 22nd. He had ALOT of gas trapped in there. He's hungry and he eats and then he CRIES! We are beside ourselves with exhaustion. We're doing Zantac, gas drops, gripe water, and some yoga poses. Can you send me a picture of Honey Boy on the yellow ball? florida_momof2@yahoo.com That sounds cool! Take care -
Sarah

12 januari, 2010 03:03

Anonym sa...

Låter jobbigt! Stackars Honungspojken och stackars föräldrar.

Min dotter Irmas mage blev bättre i samband med att hon började äta EyeQ. Då var hon cirka 8 månader gammal. Jag vet inte alls om det har något samband egentligen, kanske föll det sig bara så helt slumpmässigt.

Av Movicol blev Irma sämre. Jag tror hon mådde illa, hon vägrade äta och blev jättegnällig. Aptiten och livslusten återkom när Movicol togs bort.

Nuförtiden har Irma inga problem alls med magen. Det har helt enkelt växt bort. Hoppas, hoppas det blir så för Honungspojken också.

Hilsen,

Malin D

Elin sa...

Magbesvär är nog det värsta som finns, det påverkar hela kroppen. Molls mage funkar okej numera men det har varit en lång väg. Lactulos klarade hon inte av, det plockade vi bort på eget initiativ och hon blev bättre...vet inte varför.

Hon hade klyx förut som vi använde några ggr i veckan. Hon rörde sig ju inte så mycket och jag tror att det var det som var problemet. Nu har hon movicol vid behov.

Rörelse, vätska och kärlek är mina tips! Det där sista kanske ni redan har provat... ;)

Kram till H från Molls.

Steph sa...

Min lilla cp-prinsessa, som inte är så liten längre (snart 7 år) har varit förstoppad sen hon föddes... Vi har sen hon var ca 2 år gett henne resulax varje dag (klyx), och även hon får Movicol och magdroppar, men hon lyckas inte "få ut det" själv så att säga och därför ger vi Resulax. Resulax är ett "snällt" lavemang som man heller inte kan vänja sig vid. Det kanske vore något för lilla fina honungspojken? För funkar inte magen så är det inte heller så mycket annat som funkar. Jag tror att vi har gått igenom hela Apotekets sortiment när det gäller "tarmsmörjande" men det absolut värsta var Laktulos som är gasbildande. När vi äntligen fick Movicol (Förrut gav man inte det till barn under 3 år, så vi fick tjata och tjata) så blev det ordning på hennes mage... ja med Resulaxen också.

kungen o majkis sa...

Aj aj :-(!

Vår Bosse har haft en sån mage några gånge, främst dock i samband med operationer. Vi klarar oss nu gemon att ge vattenlavemang med ett irregationsset varje dag. Plus att vi ger Movicol, vid behov.

Har ni fått kolla Hugos mage med kontraströntgen nån gång? Har en kompis som vars dotter hade jättebesvär med magen till de hittade och åtgärdade en förträngning i tarmen.

Många kramar och tumhållningar att ni hittar ett bra sätt att få Honungspojkens mage att fungera bättre snart!!

Linda sa...

tyvärr har jag nog inga bra knep då det gäller detta. mina tjejer får rapsolja i välling (och mat när de var mindre). det ger jag som extra energiboost och som "tarmsmörja". men det tipset är nog i simplaste laget.

Freja midsommarflickan sa...

Exakt som Freja! Exakt! Magen är
ett enda långt och problematiskt kapitel. Dessutom neverending som det verkar. Lycka till! Goda råd tas tacksamt emot. Kram till er

fru fräken sa...

Såg att du redan har Movicol till killen... kontraströngen har min dotter också varit på för att kolla upp ev förträningar. Hon har också kollat cellerna i tarmen (en liten bit tas under narkos) så hon inte har den där sjukdomen som gör att bajset inte kan förflytta sig vidare i tarmen men ännu vet vi inte alls varför hennes tarm är som den är. Hon är liksom "fullt frisk" förutom det här med magen och allergier. Det är kämpigt med magen/tarmarna för precis som någon skrev att när det INTE fungerar så fungerat liksom inget annat heller.

Å, jag hoppas så att ni hittar en lösning och slipper fler dagar/nätter på akuten.

Anonym sa...

Vår kille hade enorma problem med magen tills de tog prover i tarmen och såg att han har Hirschsprungs sjukdom, den ovanliga sjukdom jag tror fru fräken refererar till. Då saknas gangliaceller ("kramar-celler" som transporterar avföringen) längst ned i tarmen. Han är opererad, de tog bort den sjuka delen av tarmen genom titthålskirurigi. Nu klarar han sig oftast med resulax, någon gång tarmsköljning om han är magsjuk.

Hoppas ni hittar det som hjälper Honungspojken! Tarmterapeuter är guld värda! De har hjälpt oss med mat-tips, vård och råd.